Van componenten tot design tokens

Figma design system

Van het ontwerp tot de implementatie: er komt een hele hoop kijken bij het opschalen van je website of app. Zeker wanneer er diverse functies en meerdere teams betrokken zijn in het proces, kan dit een flinke uitdaging zijn. Zonder duidelijke afspraken over ontwerpregels en consistentie loop je het risico op een onsamenhangend eindresultaat van je digitale product(en).

Dus wil jij sneller en slimmer je website of app kunnen doorontwikkelen en werk je reeds met Figma? Gebruik dan een Design System.

Meer consistentie en sneller jouw digitale producten kunnen opschalen.

Wat levert het je op?

Wat is een Design System?

Een Design System is een verzameling herbruikbare componenten en standaarden die het ontwerp- en ontwikkelproces gemakkelijker maken. Aan de hand van deze ‘bouwstenen’ zorg je voor meer consistentie in je digitale producten en het maakt de samenwerking tussen ontwerpers en ontwikkelaars eenvoudiger en efficiënter. 

 

Door een Design System te gebruiken, kan je team dus niet alleen efficiënter samenwerken, maar ook de consistentie en kwaliteit van het ontwerp behouden.

Jouw design system gebouwd door experts

You name it, we’ve seen it. Het opzetten van een Design System heeft voor ons dan ook geen geheimen. Als Figma early-adopters hebben wij niet alleen alle kennis in huis, maar zorgen we er ook voor dat het meteen goed wordt gedaan. Zo zijn wij altijd op de hoogte van de nieuwste standaarden en ontwikkelingen op het gebied van Figma. Hierdoor ben je verzekerd van een toekomstbestendig Design System. Denk hierbij aan een Design System met:

Een overzichtelijke bibliotheek waar al je componenten samenkomen;

Op maat gemaakte varianten, variabele en stijlen;

Auto Layout-functie die jou helpt met het maken van dynamische en responsieve ontwerpen voor verschillende schermformaten en inhoud;

Interactieve componenten waarmee je interacties aan je ontwerpen kunt toevoegen, waardoor realistische gebruikerservaringen ontstaan;

Het gebruik van local variables en design tokens om alle stijlen en thema's centraal te beheren en gemakkelijk aan te passen aan verschillende projecten;

Heldere documentatie voor je team, waardoor elementen consistent worden gebruikt.

Wanneer kies je voor een externe partner?

Het hebben van een Design System is dus ontzettend handig, vooral als je meerdere digitale producten beheert of een snelgroeiende app of website hebt. Toch kan het opzetten ervan veel tijd kosten. Misschien heb je al eens geprobeerd een Design System op te zetten, maar liep je vast. Of wil je er graag een opzetten, maar weet je niet waar te beginnen. In zulke gevallen is het slim om een externe partner in te schakelen. Andere scenario’s waarin het handig is om een externe partner in te zetten, zijn:

  • Gebrek aan interne expertise: Als je team niet de nodige kennis of ervaring heeft met het opzetten van een Design System.
  • Tijdgebrek: Als je team al vol zit met andere projecten en geen tijd heeft om een Design System op te zetten.
  • Complexiteit en schaal: Wanneer je bedrijf snel groeit en je een schaalbaar Design System nodig hebt die toekomstbestendig is.
  • Objectieve blik: Wanneer je een frisse kijk en objectief advies nodig hebt om mogelijke valkuilen te vermijden.
  • Kostenbesparing: Het inzetten van een externe partner kan op de lange termijn aanzienlijke kosten besparen doordat je minder tijd besteedt aan herhalend werk en het corrigeren van fouten.

 

Daarnaast houden we rekening met de WCAG-richtlijnen, zodat jouw Design System voldoet aan deze toegankelijkheidseisen die in 2025 verplicht worden. Meer weten over deze richtlijnen? Lees dan onze blog hierover.

Ons doel is om je te helpen je digitale product(en) efficiënter schaalbaar te maken met het Design System als solide basis. Zo hoef jij je nooit meer zorgen te maken over inconsistenties in de gebruikerservaring en de toegankelijkheid van je digitale product(en).

Hoe gaan wij te werk?

Allereerst gaan we met je in gesprek over de absolute do’s en don’ts met betrekking tot het Design System. We bespreken ook waar je het Design System voor gaat gebruiken, zodat we er zeker van kunnen zijn dat het perfect aansluit op jouw behoeften en eisen. Vervolgens gaan wij aan de slag met het opzetten van jouw Design System op maat. 

Tijdens het opzetten van jouw Design System werken wij van klein naar groot, volgens de principes van Atomic Design. We beginnen met de absolute basis van een ontwerp, zoals buttons, icons, typografie en het kleurenpalet. Dit zijn in essentie de atomen van je uiteindelijke product.

Na de ‘atomen’ voegen we deze elementen samen tot grotere componenten, zoals formulieren en navigatiebalken. Dit zijn de moleculen. Vervolgens combineren we deze moleculen om grotere structuren te vormen, zoals secties en pagina’s. Dit zijn de organismen. Uiteindelijk leiden al deze onderdelen samen tot complete, consistente en schaalbare digitale producten.

Door deze aanpak te volgen, zorgen we ervoor dat elk onderdeel van je ontwerp perfect op elkaar aansluit en een samenhangend geheel vormt. Zo kun je het Design System efficiënt inzetten en gemakkelijk uitbreiden, waardoor je altijd een consistente gebruikerservaring kunt garanderen.

Wat zijn de kosten?

Omdat een Design System voor iedereen anders is, zijn de kosten hiervoor flexibeler dan voor onze andere quick services. De kosten hangen dan ook af van de grootte en complexiteit van jouw producten. Wil je nou graag een prijsindicatie? Neem dan contact met ons op. Dan werpen wij een eerste blik op je project om een goede schatting te geven van de kosten.

Nog een keer alles op een rijtje...

Waarom voor First Aid Marketing kiezen?

Probleemloze en gestructureerde aanpak

We zorgen voor een gestructureerde aanpak om het bouwen van jouw Design system soepel te laten verlopen. Zo stellen we samen jouw doelen en behoeften en creëren we zo een op maat gemaakt plan om jouw te helpen.  Met onze focus op eenvoud en duidelijkheid, weet je precies wat je kunt verwachten!

Ervaring en expertise

Met onze jarenlange ervaring in het ontwikkelen van websites en interfaces zijn we experts in het maken van Design systems. We kennen de tools en methoden die nodig zijn om een succesvol hulpmiddel te creëren. 

Alles voor jouw succes

Ons doel is om waarde toe te voegen aan jouw bedrijf. We streven ernaar om concrete resultaten te behalen en jouw doelen te bereiken. Zo zijn we er om jou te ondersteunen bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën, het valideren van concepten of het verbeteren van bestaande processen.

Geen gedoe

Bij First Aid Marketing begrijpen we dat tijd kostbaar is. Daarom nemen wij de leiding en zorgen we voor een vlotte en efficiënte opzet van jouw Design system. 

Waar wij in geloven

Concreet, maar genuanceerd waar nodig

Wij zeggen graag waar het op staat, ook al is het niet hetgene wat je altijd wilt horen.

Voorspelbaarheid

Niets is zo vervelend als dat je niet weet waar je aan toe bent. Daarom krijg je een vooropgesteld 6-maanden plan, met 2-wekelijkse calls en een maandelijkse evaluatie met dashboard van resultaten.

Geen magic tricks

Wij geloven niet in de quick hacks en even snel iets aanpassen. Goed en kwalitatief werk heeft de tijd nodig. Uiteraard wel zo snel als dat het kan.

Geen verborgen kosten

Op basis van wat er te doen is zullen we een voorstel doen voor een vast aantal maandelijkse uren. Die stellen we dan in overleg samen. De kosten voor de media spent wordt hierin niet meegenomen.

Impact vs effort aanpak

Iedereen wil snel resultaat. Wij ook! Daarom zullen we ons na het opstellen van een actieplan altijd als eerst focussen op de zaken met de minste effort, maar hoogste impact.

Let's talk

Bellen gaat altijd het snelst: 070 – 20 42 103

Of stuur ons een mail met jouw uitdaging: info@firstaidmarketing.nl

Wel praten, alleen niet nu? Prik zelf hier een datum voor een vrijblijvende kennismakingscall (30 min)

De stappen na het invullen van het contactformulier:

Tjerk Rintjema

Tjerk is de master technische dienst en staat samen met Marlon aan ‘t roer van First Aid Marketing. Op de werkvloer is hij vaak ‘all business', maar hij participeert graag in de borrels. Hij lijkt misschien de cool calm collected boss, maar kijk eens voor de gein naar onze 404 pagina om te zien dat hij ook wel van een feestje houdt.

Tjerk's standaard quote“Let op de cashflow”

Tijdens de Vrij-mi-bo drinkt hij : Gin-Tonic sans tonic

6